Все повече пчелари предпочитат социалните мрежи и онлайн  пространството за

...
Все повече пчелари предпочитат социалните мрежи и онлайн  пространството за
Коментари Харесай

Пчелари продават мед онлайн на двойно по-ниски цени

Все повече пчелари избират обществените мрежи и онлайн  пространството за продажба на своята продукция. Това сподели в изявление за Радио Варна пчеларят Димитър Димитров. Той изрази опасенията си, че по този метод пчеларството е почнало да навлиза в сивия бранш.

" Като влезеш в обществените мрежи, в разнообразни групи се предлага мед от производители. Продават се разнообразни типове мед с най-различни съставки в него - портокал, мандарина, банан и други. Този мед се търгува на цена от 5-6 лв. за кг. Хората поръчват, само че знаят ли какво тъкмо си купуват? Кой управлява тези продажби? Дори и пчеларят да има протокол от съответната лаборатория за проучване на меда, идва въпросът той какви налози заплаща ", пита се Димитров, който има два пчелина в село Засмяно и е притежател на магазин за мед и пчелни артикули във Варна.



" Аз си продавам меда в магазина и си заплащам налозите. Цените на меда в моя магазин са сред 10 и 13 лв. за кг, което е по-ниско спрямо огромните търговски обекти, където меда се търгува за към 16-18 лв. за кг. Там обаче медът е модифициран, а натуралния е по-качествен ", разяснява Димитров и добави, че точно поради ниските цени на предлагания мед в интернет, клиентите недоволстват, когато видят буркан на цена 12 или 13 лв..

" Много млади пчелари не записват своите пчелини . Това е рисково, тъй като може да е пропагандатор на заболявания и да засегне прилежащ пчелин, който е регистриран. Нерегистрираният обаче не предстои на инспекция и тогава кой ще носи отговорност ", попита Димитров.

Това обаче са единствено дребна част от проблемите, с които се сблъсква бранша. С години продължава наклонността от ден на ден пчелари да се отхвърлят , а измежду главните аргументи са огромните разноски, неналичието на задоволително помощ от страната и не на последно място - разделянето сред пчеларите. 

В момента изкупната цена на меда е към 5.50 лв. за кг. Според Димитър Димитров тази цена е ниска.

Пчеларят не се нае с прогноза дали ще има повишаване на меда, защото плановете се вършат в края на стопанската година.

Най-търсените типове мед от клиентите са билковият, липовия и акациевия.

" Много издирван е медът от бяла акация, която обаче в района на село Засмяно я няма от близо 2-3 години ", показа Димитър Димитров.

Чуйте детайлностите в репортажа на Иван Барбов:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР